Ιστορικό Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου

 

 

 

 

 

 

Οι κύπριοι κάτω από τη πίεση των κατακτητών τους, προσπάθησαν να κρατήσουν άσβεστη τη γνώση και τη γραφή της ελληνικής γλώσσας και της θρησκείας τους. Στις απομακρυσμένες περιοχές  όπου οι αξιωματούχοι κατακτητές δεν επέτρεπαν ή δυσχέραιναν τη λειτουργία έστω των υποτυπώδη σχολείων που προσπαθούσαν να λειτουργήσουν οι ντόπιοι κύπριοι, έβρισκαν στήριξη από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Πάντα βρισκόταν κάποιος παπάς ή μοναχός που δίδασκε στους υπόδουλους κυπρίους τα απαραίτητα για τη γλώσσα και τη θρησκεία.Έτσι και στο Ριζοκάρπασο, ο μοναχός Ακάκιος φαίνεται να βοήθησε στην διδαχή των ελληνικών γραμμάτων στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα.

Είναι επίσης γνωστό ότι, ήδη από το 1840 λειτουργούσε στο Ριζοκάρπασο σχολείο, ενώ στην Αμμόχωστο αναφέρεται ίδρυση αλληλοδιδακτικού γύρω στα 1850. Σπουδαίος διδάσκαλος 5 ή 6 χρόνια προ της αγγλικής κατοχής υπήρξε ο Ριζοκαρπασίτης Ζαχαρίας Κλωναρίδης, ο οποίος συνέχισε να διδάσκει έως το 1918 και πέθανε το 1920. Σπούδασε στη Λάρνακα και στην Αθήνα, γνώριζε τη Γαλλική και Ιταλική γλώσσα και εντυπωσίασε ακόμη και αυτόν τον Άγγλο υπεύθυνο του Γραφείου Παιδείας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε από στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια "Polignosi" στον σύνδεσμο εκπαίδευση στο Ριζοκάρπασο.

Αργότερα προωθήθηκε η ελληνική εκπαίδευση στο Ριζοκάρπασο σε καλύτερη βάση και κατάφεραν να ιδρύσουν το 1917 την "Ανωτέρα Πρακτική Σχολή", πρόδρομο του σημερινού "Εξατάξιου Γυμνασίου". Παράλληλα λειτουργούσαν δύο σχολεία για παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης: το ένα για τα αγόρια και το άλλο για τα κορίτσια. Τα σχολεία λειτούργησαν μέχρι το 1974, οπότε διεκόπει η λειτουργία τους λόγω της τουρκικής κατοχής. Μετά την εισβολή, ένα μεγάλος αριθμός από τους κατοίκους του Ριζοκαρπάσου αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο χωριό τους. Έκτοτε ο αριθμός τους μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Το Δημοτικό Σχολείο επαναλειτούργησε (στο κτήριο του Αρρναγωγείου) τον Σεπτέμβριο του 1975. Το 1977 το σχολείο είχε 5 δασκάλους και 200 μαθητές, ενώ το Νοέμβριο του 1978 είχε 3 δασκάλους και 164 μαθητές. Το 2010 είχε μόνο 19 μαθητές.

Στις 11 Απριλίου 2005, έγινε κατορθωτή και η λειτουργία και του Νηπιαγωγείου Ριζοκαρπάσου.

Οι Τούρκοι, όμως,  δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του Γυμνασίου μετά την τουρκική εισβολή. Μετά από πολλές πιέσης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό έγινε κατορθωτό 2004. Το γυμνάσιο επαναλειτούργησε με 16 μαθητές (στο κτήριο του Παρθεναγωγείου Ριζοκαρπάσου). Το αρχικό κτήριο του Γυμνασίου το χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για δικό τους εκπαιδευτήριο.

Σήμερα ο χώρος του παλιού Αρρεναγωγείου Ριζοκαρπάσου φιλοξενεί το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου.